Puutarha

Emyllä ja Länsi-Uudenmaan sosiaalisella kuntoutuksella on yhteinen puolen hehtaarin kokoinen viljelysmaa Kauklahdessa, pienen kävelymatkan päässä Kauklahden juna-asemalta. Puutarhalle voi osallistua joko Emyn tai sosiaalisen kuntoutuksen palvelun kautta.Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarha kuvassa puutarhalaiset yhteiskuvassa vehreän luonnon keskellä edessä kukkivia kukkasia

Tietoa puutarhakauden 2024 aloituksesta tulossa kevään aikana!

Jälleen kerran olisi multasormille muhentamista! Nyt jo kymmenettä vuotta upea puutarhamme kutsuu luomuviljelystä, kestävästä kehityksestä, ekologisista arvoista ja luonnon hoivasta kiinnostuneita ihmisiä luokseen. Vuodesta toiseen meillä on ollut ihan huippuporukka ahertamassa yhdessä, tämä touhuhan ei ole mitään tiukkapipoista, rennolla meiningillä mennään.  Satoakin toki tulee, vaihtelevasti, mutta ihan itse viljeltyä ja maukkaampaahan ei mistään saa.

Maanantaista perjantaihin ja ysistä ykköseen täällä ollaan. Ja kun on oikein ollaan uurrettu ja masut jo kurnii, niin mennään yhdessä syömään; ruokailusta ei veloiteta. Ja saahan sitä sitten syksyisin kaiken kivan lisäksi vielä satoakin kotiin viemisiksi. Paljon on kaikenlaista puuhaa tarjolla: rakentelua, kuokkimista, kärräämistä, kylvöä ja istutusta. Toki myös välillä kahvitellaan ja rupatellaan. Kesällä myös retkeillään minne nyt milloinkin ja pidetään opintopäiviä vaikka villiyrteistä. Ja aika vierähtää kuin siivillä, kun on mukavaa tekemistä ja kivoja ihmisiä ympärillä!

Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarhan kasvimaan kasvejaEmyn ja sosiaalisen kuntoutuksen puutarhalla on toimintaa kasvukauden ajan. Osallistuaksesi et tarvitse aiempaa kokemusta kasvimaahommista, et myöskään kummempia varusteita. Tarvitset vain avoimen mielen. Osallistujien puutarhapäivät sovitaan aina ennakkoon. Monet osallistujat ovat kertoneet saaneensa palstatoiminnasta vireyttä, säännöllisen päivärytmin, paremman fyysisen ja psyykkisen kunnon, uusia ystäviä ja onnellisuutta.

 

Kasvimaalla olleen osallistujan fiiliksiä.

Ennen puutarhan alkua olin levoton ylisuorittaja. Tämä on aiheuttanut minulle mm. työuupumusta, masennusta ja ahdistusta. Puutarhurina minua kuitenkin kiinnosti tällainen puutarhalla olon mahdollisuus. Alussa olin ihmeissäni kun mitään ei Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarhalla ihminen kurkistaa iloisena kasvimaallatuntunut tapahtuvan. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että mieleni oli rauhoittunut ja tahtini hidastunut. En myöskään ollut enää niin alakuloinen. Näihin koen vaikuttaneen, puutarhalla olleen mahtavan ryhmähengen, mielekkään tekemisen ja ulkona olemisen, huumoria unohtamatta! Sain paljon vertaistukea ryhmäläisiltä ja ohjaajilta. Myös puutarhalla käyneen sosiaalityöntekijän tuki ja neuvot olivat erittäin tärkeitä. Päivän kruunasi aina terveellinen ja maukas ja vielä ilmainenkin ruoka ravintolassa. Puutarhalla olo paransi elämäni laatua siinä määrin, että olen taas työelämässä mukana! -Heli

Erään palstakävijän tarina

Työttömänä ollessani kävin aikuissosiaalityön järjestämässä kipinäryhmässä pitääkseni yllä jonkunlaista kiinnostusta elämään ja estääkseni mieltäni tylsistymästä.. Kävimme kerran viikossa porukalla esim. ulkoilemassa tai kulttuuritapahtumissa. Kipinäryhmän loputtua keväällä sosiaalityöntekijä suositteli minulle EMYn palstatoimintaa. Sain tietää että palstalaisilla on käytössään esimerkiksi sosiaalityöntekijä, jonka koin turvalliseksi seikkailtuani jo pari vuotta KELA-hakemusten ja kaavakkeiden sekavassa viidakossa. Kävimme yhdessä tutustumassa ja ulkoilmaihmisenä olin kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

Halusin aloittaa heti puutarhan avauduttua, jotta pääsisin kärryille kokonaisuudesta.  Varsinainen innostus heräsi kuitenkin vasta varsinaisen toiminnan alettua. Tunnelma joka palstalla vallitsi, yllätti minut, vaikka olinkin kuullut kehuja siitä jo etukäteen. Olin ehkä hieman varautunut sillä minulla oli taustalla sekä fyysisiä rajoitteita että masennusta ja loppuun palaminen aiemmassa työssäni. Kävijöiden kesken vallitsi mukava, kaikkia kunnioittava ilmapiiri, jota ohjaajat tukivat. Porukalla sai jakaa asioita ja hakea vertaistukea arjen asioihin tai puuhastella ihan yksin omassa rauhassaan ilman ylimääräistä hälinää. Jossain vaiheessa havahduin siihen että aamulla oli mukava lähteä kotoa ja mieli alkoi kuin itsestään odottaa että pääsee näkemään mitä puutarhalle kuuluu. Vasta kun mieli alkoi toipua, muistin miltä tuntuu olla jälleen työkykyinen.

Tiedustelut: Kasvimaa ohjaaja Ulla Sundström p. 050 310 7980 ulla.sundstrom(at)emy.fi.

 

Sosiaalinen kuntoutus Espoo/ Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, sosiaaliohjaaja Leila Urpela: leila.urpela@luvn.fi

Puutarha-avusteisen intervention harjoituksia Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry:ssä, Tarja Peltonen (2023)

Kuvia ja esittelyä puutarhalta (PDF)