Puutarha

Emyllä ja Länsi-Uudenmaan sosiaalisella kuntoutuksella on yhteinen puolen hehtaarin kokoinen viljelysmaa Kauklahdessa, pienen kävelymatkan päässä Kauklahden juna-asemalta. Puutarhalle voi osallistua joko Emyn tai sosiaalisen kuntoutuksen palvelun kautta.Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarha kuvassa puutarhalaiset yhteiskuvassa vehreän luonnon keskellä edessä kukkivia kukkasia

Puutarhakausi 2023 starttaa toukokuussa.

Jälleen kerran olisi multasormille muhentamista! Nyt jo yhdeksättä vuotta upea puutarhamme kutsuu luomuviljelystä, kestävästä kehityksestä, ekologisista arvoista ja luonnon hoivasta kiinnostuneita ihmisiä luokseen. Vuodesta toiseen meillä on ollut ihan huippuporukka ahertamassa yhdessä, tämä touhuhan ei ole mitään tiukkapipoista, rennolla meiningillä mennään.  Satoakin toki tulee, vaihtelevasti, mutta ihan itse viljeltyä ja maukkaampaahan ei mistään saa.

Maanantaista perjantaihin ja ysistä ykköseen täällä ollaan. Ja kun on oikein ollaan uurrettu ja masut jo kurnii, niin mennään yhdessä syömään; ruokailusta ei veloiteta. Ja saahan sitä sitten syksyisin kaiken kivan lisäksi vielä satoakin kotiin viemisiksi. Paljon on kaikenlaista puuhaa tarjolla: rakentelua, kuokkimista, kärräämistä, kylvöä ja istutusta. Toki myös välillä kahvitellaan ja rupatellaan. Kesällä myös retkeillään minne nyt milloinkin ja pidetään opintopäiviä vaikka villiyrteistä. Ja aika vierähtää kuin siivillä, kun on mukavaa tekemistä ja kivoja ihmisiä ympärillä!

Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarhan kasvimaan kasvejaEmyn ja sosiaalisen kuntoutuksen puutarhalla on toimintaa kasvukauden ajan. Osallistuaksesi et tarvitse aiempaa kokemusta kasvimaahommista, et myöskään kummempia varusteita. Tarvitset vain avoimen mielen. Osallistujien puutarhapäivät sovitaan aina ennakkoon. Monet osallistujat ovat kertoneet saaneensa palstatoiminnasta vireyttä, säännöllisen päivärytmin, paremman fyysisen ja psyykkisen kunnon, uusia ystäviä ja onnellisuutta.

 

Kasvimaalla olleen osallistujan fiiliksiä.

Ennen puutarhan alkua olin levoton ylisuorittaja. Tämä on aiheuttanut minulle mm. työuupumusta, masennusta ja ahdistusta. Puutarhurina minua kuitenkin kiinnosti tällainen puutarhalla olon mahdollisuus. Alussa olin ihmeissäni kun mitään ei Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarhalla ihminen kurkistaa iloisena kasvimaallatuntunut tapahtuvan. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että mieleni oli rauhoittunut ja tahtini hidastunut. En myöskään ollut enää niin alakuloinen. Näihin koen vaikuttaneen, puutarhalla olleen mahtavan ryhmähengen, mielekkään tekemisen ja ulkona olemisen, huumoria unohtamatta! Sain paljon vertaistukea ryhmäläisiltä ja ohjaajilta. Myös puutarhalla käyneen sosiaalityöntekijän tuki ja neuvot olivat erittäin tärkeitä. Päivän kruunasi aina terveellinen ja maukas ja vielä ilmainenkin ruoka ravintolassa. Puutarhalla olo paransi elämäni laatua siinä määrin, että olen taas työelämässä mukana! -Heli

Tiedustelut: Kasvimaa ohjaaja Minna Kettunen p. 050 310 7983, minna.kettunen(at)emy.fi

Sosiaalinen kuntoutus Espoo/ Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, sosiaaliohjaaja Leila Urpela: leila.urpela@luvn.fi

Kuvia ja esittelyä puutarhalta (PDF)