Puutarha

Emyllä ja Länsi-Uudenmaan sosiaalisella kuntoutuksella on yhteinen puolen hehtaarin kokoinen viljelysmaa Kauklahdessa, pienen kävelymatkan päässä Kauklahden juna-asemalta. Puutarhalle voi osallistua joko Emyn vapaaehtoisena tai sosiaalisen kuntoutuksen palvelun kautta.

Hae Emyn vapaaehtoiseksi puutarhatoimintaan tämän linkin kautta.

Hakuaika päättyy 22.4.2024. Ilmoitamme kaikille hakijoille henkilökohtaisesti viikolla 17.

Tiedustelut: Kasvimaa ohjaaja Ulla Sundström p. 050 310 7980, ulla.sundstrom(at)emy.fi.

Puutarhakausi 2024 alkaa 6.5.

Emyn ja sosiaalisen kuntoutuksen KIPINÄ-puutarha starttaa jälleen toukokuussa 2024. Konsepti poikkeaa hiukan edellisistä vuosista, mutta kivaa meillä tulee olemaan jälleen. Puutarhapalsta sijaitsee Kauklahdessa alle kilometrin kävelymatkan päässä juna-asemasta ja bussilla pääsee ihan viereen. Emy ei osallistu matkakustannuksiin. Päivän päätteeksi syödään yhdessä veloitukseton lämmin ateria puutarhalla. Puutarhalla pyrimme harjoittamaan permakulttuuria ja luonnonmukaisia viljelymenetelmiä. Ja koska emme halua antaa kaikkeamme viljelyn eteen saamatta vastapalvelusta, painotamme luonnon parantavaa vaikutusta käyttämällä green care-toiminnan menetelmiä. Saamme luonnosta sekä voimia, että hoivaa auttaessamme vastavuoroisesti maata voimaan hyvin.

Tule siis itse toteamaan luontovoiman ja luontohoivan parantava vaikutus ilmoittautumalla Emy:n vapaaehtoiseksi puutarhatyöntekijäksi. Päivät ovat kello yhdeksästä kello yhteen ja voit valita vaikkapa vain yhden tai kaksi päivää viikolle. Tarkoitus olisi, että pääsisit näkemään ja kokemaan koko kasvukauden toukokuulta syyskuun loppuun. Tällöin kasvun seuraaminen on palkitsevinta. Loppukesästä pääset maistelemaan oman työsi hedelmiä osittain ihan kirjaimellisestikin. Kesän aikana teemme toki muutakin mukavaa esimerkiksi retkeilyn merkeissä ja pääset toteuttamaan luovaa puoltasi monissa ryhmä- ja yksilötöissä. Emyn ja sosiaalisen kuntoutuksen puutarhalla on toimintaa kasvukauden ajan. Osallistuaksesi et tarvitse aiempaa kokemusta kasvimaahommista, et myöskään kummempia varusteita. Tarvitset vain avoimen mielen. Osallistujien puutarhapäivät sovitaan aina ennakkoon. Monet osallistujat ovat kertoneet saaneensa palstatoiminnasta vireyttä, säännöllisen päivärytmin, paremman fyysisen ja psyykkisen kunnon, uusia ystäviä ja onnellisuutta.

Hae vapaaehtoiseksi puutarhatyöntekijäksi KIPINÄ-puutarhalle ja tule osaksi monimuotoista ryhmää. Puutarhakausi alkaa 6.5.2024. Hakuaika päättyy 22.4.2024. Ilmoitamme kaikille hakijoille henkilökohtaisesti viikolla 17.

Kasvimaalla olleen osallistujan fiiliksiä.

Ennen puutarhan alkua olin levoton ylisuorittaja. Tämä on aiheuttanut minulle mm. työuupumusta, masennusta ja ahdistusta. Puutarhurina minua kuitenkin kiinnosti tällainen puutarhalla olon mahdollisuus. Alussa olin ihmeissäni kun mitään ei Espoon mielenterveysyhdistys Emy ry:n Kauklahden puutarhalla ihminen kurkistaa iloisena kasvimaallatuntunut tapahtuvan. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että mieleni oli rauhoittunut ja tahtini hidastunut. En myöskään ollut enää niin alakuloinen. Näihin koen vaikuttaneen, puutarhalla olleen mahtavan ryhmähengen, mielekkään tekemisen ja ulkona olemisen, huumoria unohtamatta! Sain paljon vertaistukea ryhmäläisiltä ja ohjaajilta. Myös puutarhalla käyneen sosiaalityöntekijän tuki ja neuvot olivat erittäin tärkeitä. Päivän kruunasi aina terveellinen ja maukas ja vielä ilmainenkin ruoka ravintolassa. Puutarhalla olo paransi elämäni laatua siinä määrin, että olen taas työelämässä mukana! -Heli

Erään palstakävijän tarina

Työttömänä ollessani kävin aikuissosiaalityön järjestämässä kipinäryhmässä pitääkseni yllä jonkunlaista kiinnostusta elämään ja estääkseni mieltäni tylsistymästä.. Kävimme kerran viikossa porukalla esim. ulkoilemassa tai kulttuuritapahtumissa. Kipinäryhmän loputtua keväällä sosiaalityöntekijä suositteli minulle EMYn palstatoimintaa. Sain tietää että palstalaisilla on käytössään esimerkiksi sosiaalityöntekijä, jonka koin turvalliseksi seikkailtuani jo pari vuotta KELA-hakemusten ja kaavakkeiden sekavassa viidakossa. Kävimme yhdessä tutustumassa ja ulkoilmaihmisenä olin kiinnostunut tästä vaihtoehdosta.

Halusin aloittaa heti puutarhan avauduttua, jotta pääsisin kärryille kokonaisuudesta.  Varsinainen innostus heräsi kuitenkin vasta varsinaisen toiminnan alettua. Tunnelma joka palstalla vallitsi, yllätti minut, vaikka olinkin kuullut kehuja siitä jo etukäteen. Olin ehkä hieman varautunut sillä minulla oli taustalla sekä fyysisiä rajoitteita että masennusta ja loppuun palaminen aiemmassa työssäni. Kävijöiden kesken vallitsi mukava, kaikkia kunnioittava ilmapiiri, jota ohjaajat tukivat. Porukalla sai jakaa asioita ja hakea vertaistukea arjen asioihin tai puuhastella ihan yksin omassa rauhassaan ilman ylimääräistä hälinää. Jossain vaiheessa havahduin siihen että aamulla oli mukava lähteä kotoa ja mieli alkoi kuin itsestään odottaa että pääsee näkemään mitä puutarhalle kuuluu. Vasta kun mieli alkoi toipua, muistin miltä tuntuu olla jälleen työkykyinen.

Tiedustelut: Kasvimaa ohjaaja Ulla Sundström p. 050 310 7980 ulla.sundstrom(at)emy.fi.

 

Sosiaalinen kuntoutus Espoo/ Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, sosiaaliohjaaja Leila Urpela: leila.urpela@luvn.fi

Puutarha-avusteisen intervention harjoituksia Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry:ssä, Tarja Peltonen (2023)

Kuvia ja esittelyä puutarhalta (PDF)