Apua ja tukea

–  tietoa ja linkkejä

Espoossa apu

 • Espoon kaupungin Mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvonta ja ajanvaraus p. (09) 8163 1300 ma-pe klo 8-16
 • Kun tarvitset tukea mielenterveys- tai päihdeongelmissa, mene MTP-klinikan vastaanotolle Ison Omenan palvelutorille arkiaamuisin klo 8.30–10.30 ja lisäksi ma-to klo 13-14.30. Voit mennä vastaanotolle myös, jos tarvitset apua ja tukea läheisesi tilanteeseen. Palvelutori sijaitsee kauppakeskus Ison Omenan 3. kerroksessa, Suomenlahdentie 1.
 • Mielenterveysongelmiin kannattaa hakea apua omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.
 • Päivystyspalveluista vastaa Jorvin sairaalan terveyskeskuspäivystys (Turuntie 150, Espoo, p. (09) 4718 3300).
 • http://www.espoo.fi/fi-FI/Sosiaali_ja_terveyspalvelut/Terveyspalvelut/Mielenterveys_ja_paihdepalvelut

Kirkkonummella

 • Mielenterveysongelmiin kannattaa hakea apua omasta terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Terveyskeskuslääkäri arvioi hoidon tarvetta ja tekee tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoidon palvelujen piiriin.
 • Kirkkonummelaiset voivat soittaa vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä Terveysneuvonnan numeroon (09) 8710 023 (ppm) tarvitessaan ohjeita sairauksien hoidosta tai hoitoon hakeutumisesta.
 • http://www.kirkkonummi.fi/prime289.aspx

Kauniaisissa

 • Psykologi Helena Prytz-Kanerva p. 050 590 7050, soittoaika ma ja ke klo 11.00-11.30 tai
  mielenterveysohjaaja Anna Lehtinen p. 050 4357465, ei soittoaikaa, mutta voit jättää viestin tai soittaa uudelleen. Psykiatrinen sairaanhoitaja Camilla Tarilo puh. 050 4118 644.
 • Mielenterveysongelmiin kannattaa hakea apua terveysasemalta tai työterveyshuollosta.
  Terveysasema on avoinna arkipäivinä klo 8-16. Kiireellinen hoidon tarpeessa soita p. (09) 8789 1300 klo 8-10 ja kiireettömissä asioissa p. (09) 8789 1300 klo 10 jälkeen.
 • Päivystyspalveluista vastaa Jorvin sairaalan terveyskeskuspäivystys (Turuntie 150, Espoo, p. (09)4718 3300).
 • http://www.kauniainen.fi/

Tietoa, tukea ja apua puhelimitse 24h  älypuh

 • Espoon kaupungin Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee numerossa p. (09) 816 42439
 • Hätäkeskuslaitos palvelee hätätilanteissa p. 112

Linkkejä internetpalveluihin

Ilmaiset ateriapaikat sekä ruokajakotoiminta Espoossa

Vähävaraisille ja muille ruoka-apua tarvitseville on tarjolla ilmaisia aterioita sekä jaettavia leipäelintarvikkeita. Muutokset ja poikkeukset näissä tiedoissa ovat mahdollisia. Tiedot on koottu lokakuussa 2016.

Seurakunnilta apua ja tukea

Terapiastako apua?

 • Emyn kautta on aika ajoin mahdollista tavata maksutta psykoterapiaopiskelijoita (harjoittelupsykoterapia). Tiedustelut Emyn toiminnanohjaaja Tiina Pajulan kautta, p. 0503107987 tai tiina.pajula(at)emy.fi. Psykoterapeutiksi opiskelevat henkilöt eivät ole vielä valmistuneita ja hyväksyttyjä psykoterapeutteja ja näin ollen toiminta ei ole psykoterapiaa. Perusasiat Emyn kautta tehtävästä harjoittelupsykoterapiasta: palvelu on maksutonta, harjoittelupsykoterapiasta hyötyvät molemmat: keskusteluun hakeutuja saa maksutonta keskusteluapua ja psykoterapiaopiskelija pääsee kehittämään taitojaan ja saa kokemusta, keskustelut ovat aina luottamuksellisia, tapaamiset järjestetään joko Emyn tiloissa tai psykoterapeutin tiloissa, keskustelun tavoitteet, sisältö, tapaamisten kesto ja tiheys ynnä muut asiat sovitaan yhdessä keskustelijoiden kesken. Lisätietoja antaa toiminnanohjaaja Tiina Pajula p. 0503107987 tiina.pajula(at)emy.fi
 • Psykoterapeutteja voi etsiä muun muassa seuraavista internetpalveluista: https://minduu.fi/fi/ ja http://www.psyyke.fi/Homepage.php?page=465
 • Voit tarkistaa psykoterapeuttisi ammattioikeuden Terhikki-rekisteristä: away-1522905_1920https://julkiterhikki.valvira.fi/
 • Psykoterapeutti on suojattu ammattinimike ja psykoterapeutit ovat aina terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joiden toimintaa säätelee Suomen laki. Psykoterapiapalveluita ja muutakin terveydenhuollon ammattihenkilöjen toimintaa valvoo Aluehallintovirasto AVI sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
 • Tietoa erilaisista psykoterapiasuuntauksista on tarjolla mm. Mielenterveystalossa (https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/Hoitomuotoja/Pages/Psykoterapia.aspx)
 • Mielenterveystaloon on koottu psykoterapiaan hakeutujan opas (https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/psykoterapiaan_hakeutujan_opas/Pages/default.aspx)

Keskustelutukea itsemurhaa yrittäneille

SOS-kriisikeskus Helsingissä tarjoaa keskustelutukea itsemurhaa yrittäneille selviytymisen
tueksi ja uuden itsemurhayrityksen ehkäisemiseksi. Linity-vastaanotto on tarkoitettu kaikille
itsemurhaa yrittäneille ja erityisesti niille, jotka eivät ole psykiatrisessa hoidossa tai jotka odottavat psykiatrisen hoidon alkamista. Samanaikainen psykiatrinen – tai muu hoito ei ole kuitenkaan esteenä intervention aloittamiseen. Linity – menetelmä perustuu itsemurhakäyttäytymisen laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen ja turvasuunnitelmaan, jolla vältetään ajautuminen uuteen itsemurhayritykseen. Lähetettä ei tarvita ja ajan voi varata puhelinsoitolla tai sähköpostilla. Palvelu on maksutonta.

Ajanvaraus: puhelimitse 0800 98 030 (ma-pe klo 9-17) tai sähköpostitse: linity(at)mielenterveysseura.fi

Tukea omaisille ja läheisille