Kutsu-hanke

Oletko 29–65-vuotias ja kaipaat mielekästä tekemistä? Onko läheisesi tai asiakkaasi eristäytynyt, mutta saattaisi osallistua, jos joku kutsuisi?

Tule etsimään uutta sisältöä elämääsi tai kannusta läheisesi ottamaan meihin yhteyttä. Sovitaan tapaaminen ja mietitään yhdessä, miten helpottaa yksinäisyyttä, saada päiviin sisältöä sekä löytää yhteisö, johon kuulua. Järjestämme toimintaa ja mahdollisuuksia 29–65-vuotiaille sosiaalisesti eristäytyneille ihmisille yhdessä Espoon kaupungin, HUS:n, Espoossa toimivien yhdistysten ja seurakuntien kanssa. Toiminta voi olla ryhmätapaamisia, opintoja, työtoimintaa tai muuta kiinnostavaa. Tärkeintä on, että osallistut. Voit olla yhteydessä meihin itse tai toisen puolesta hänen luvallaan. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Emme edellytä Emyn jäsenyyttä.

Ota rohkeasti yhteyttä, kerromme mielellämme lisää. Yksin ei kannata jäädä.

  • Hankevastaava: Virpi Uusitalo, virpi.uusitalo@emy.fi tai p. 050 310 7981
  • Hanketyöntekijä: Arttu Pöyhtäri, arttu.poyhtari@emy.fi tai p. 050 312 5193

Kutsukortti – esite hankkeesta

Esite yhteistyökumppaneille_mustavalkoinen

Esite yhteistyökumppaneille värillinen

 

kutsu_hanke_ylaosa

 

Kutsu-hankkeen kesäleiri

Emyn Kutsu-hanke järjestää kesäleirin Hvittorpissa 22.-24.8.2017. Ohjelmassa
on virkistystä, kesästä nauttimista ja yhdessä tekemistä! Leiri on tarkoitettu ensisijaisesti Kutsuhankkeen kautta Emyn toimintaan mukaan tulleille henkilöille, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet Emyn leireille. Leirin osallistumismaksu 20€, täysihoito. Hae mukaan leirille
ottamalla yhteyttä Virpiin tai Arttuun ajalla 31.7.-4.8. (Virpi p. 050 310 7981 tai Arttu p. 050 312 5193).

Kuulumisia Kutsun ensimmäiseltä leiriltä

Ensimmäinen leiripäivä valkeni kauniin aurinkoisena kokoontumisella Lilla Karylliin. Meitä leiriläisiä oli kolmen päivän leirille lähdössä 17 ja kaikki olimme tosi innostuneita. Ohjaajiksi tulivat Virpi, Arttu ja opiskelija Hanna Emystä. Useammalla meistä oli oma auto käytettävissä, joten matka tapahtui jouheasti omilla kyydeillä.
Majoittuminen tapahtui sutjakkaasti kahden hengen huoneisiin. Jokaisessa huoneessa oli ruhtinaallisesti wc ja suihku. Huoneilla oli oma nimensä ja niissä oli käytetty luontoaiheita, esim. minun huoneen nimi oli Metsätähti. Meille kerrottiin alkajaisiksi Villan omaa tariaa. ”Villa Hvittorp sekä kurssi- ja kokouskeskus Hvittorp sijaitseva kirkasvetisen Hvitträsk-järven rannalla Kirkkonummen Masalassa, vain 40 kilometrin päässä Helsingin keskustasta tai Helsinki-
Vantaan lentoasemalta. Villa Hvittorpin rakennutti yksityishuvilakseen oululainen apteekkari Robert Emil Westerlund vuosina 1901-1904 Gesellius-Lindgren-Saarinen arkkitehtitoimiston suunnitelmien mukaan. Hvittorp on yksi kansallisromanttisen tyylin merkittävimpiä rakennuksia. Hvittorpin kurssi- ja kokouskeskus valmistui vuonna 2005.”
Ruokailun jälkeen meillä oli tutustumisleikkejä. Erään huoneen lattiaan oli askarreltu Suomen kartta, johon oli nimetty suurimpia kaupunkeja. Aluksi tuli kirjoittaa ensimmäiselle paperille synnyinpaikkakuntansa ja toiselle paperille nykyinen asuinpaikkakuntansa. Hyvin pian kävi selville, että jonkin verran oli hajontaa synnyinsedun perusteella, mutta muuttosuunta tänne Pääkaupunkiseudulle. Toisin sanoin kaikki tuntuivat seisovan samassa kohdassa.
Toisena leiripäivänä saimme aamulla nähdä, miten yön aikana oli maahan satanut lunta. Päivittelimme sitä, miten kevätkukat ja -linnut mahtavat selviytyä tässä kylmässä säässä.
Aamupäivän ohjelmassa oli kävelyä luonnossa, lautapelejä tai tuolijumppaa. Matkalla näimme kauniita maisemia ja kasveja. Kävelimme aina Vitträskiin saakka, yhteensä noin seitsemän kilometriä ja aikaa vierähti. Täällä luonnonhelmassa virkistyi ja mieli sai levätä. Markku vei innokkaat leiriläiset katsomaan kalasääsken pesää. Lintu oli rakentanut pesänsä rannassa erään kuusen oksalle. Markku on tosi viisas. Samalla näimme valkoposkihanhen kaksin
kappalein tepastelemassa nurmikolla. Me seurasimme niiden kulkua yhtämatkaa, kunnes ne pulahtivat veteen uiskentelemaan ja näin jatkamaan omaa matkaansa.

Iltaisin oli mahdollista käydä rannassa saunomassa ja paistamassa makkaraa. Olipa joukossa muutama rohkea ystävä, joka kävi uimassa hyisevän kylmässä järvessä. Viimeinen leiripäivä valkeni kauniina, tosin välillä satoi lumiräntää. Aamupäivällä oli luppoaikaa pakata omia tavaroita laukkuihin. Huoneet luovutettiin kello kymmeneen mennessä ja ruokailun jälkeen lähdimme kotiin. Leirillä sai oppia tutustumaan uusiin ihmisiin. Leirillä oli monipuolista ja hyvää ohjelmaa sekä mielekästä tekemistä. Ruoka oli hyvää ja monipuolista sekä erityisruokavaliot oli huomioitu kiitettävästi. Sydämelliset kiitokset kaikille leiriläisille sekä Virpille Hannalle ja Artulle.
Ystävällisin terveisin, Päivi

Kohtaamisia, ystävyyttä ja verkostotyötä

Kutsu-hankkeessa vuonna 2016 käynnistetyt ystäväryhmä ja tutustumisryhmä jatkuvat ja uusi ystäväryhmä alkaa maaliskuussa Matinkylässä yhteistyössä Kalliolan Setlementin Asukastalo Kylämajan kanssa. Uudet viikoittaiset ryhmät alkavat vuoden 2017 alusta: aamukävely, kulttuurin ystävät ja vesijuoksu. Hankkeen ryhmätoiminnassa painopiste on sosiaalisessa kanssakäymisessä, osallisuudessa ja ystävyyssuhteiden edistämisessä. Alkuvuonna 2017 uusia ryhmiä ja leirejä kehitellään hankkeessa mukana olevien kanssa tarpeen mukaan. Uuden tavoittamisen tavan etsiminen ja kehittely jatkuu. Yhteistyörakenteita vakiinnutetaan kumppanien kanssa, etenkin Espoon kaupungin sosiaalitoimen ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen kanssa. Hankkeen alkuvuonna keskitytään myös järjestöyhteistyön tiivistämiseen. Toimintaan aktivoidaan vapaaehtoisia ja heille järjestetään ryhmänohjaajakoulutusta.

… Stay tuned!

Suuntaviivojen vahvistamista ja toiminnan käynnistämistä vuoden 2016 työsarkana

Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry:n Kutsu-hankkeessa vuonna 2016 kehitettiin verkostoyhteistyötä erityisesti HUS Psykiatrian ja Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelujen kanssa. Vuoden aikana osallistuttiin monenlaisiin tapahtumiin ja järjestettiin hankkeen ja Emyn pop-up esittelyjä. Hankkeen kautta oli vuoden loppuun mennessä tavoitettu yhteensä jo yli sata yksinäisyyttä kokevaa henkilöä. Ihmiset tavoitettiin erityisesti HUS psykiatrian verkoston kautta.

Keväällä 2016 käynnistyneen Kutsu-hankkeen ensimmäisenä toimintavuotena käynnistettiin uusia ryhmiä, joihin kutsuttiin mukaan erityisesti hankkeen kautta tavoitettuja ihmisiä. Kesällä (ajalla 15.6.-27.7.) pidettiin seitsemän ryhmäkerran kestoinen ryhmä yhteistyössä aikuissosiaalityön kanssa. Ryhmään osallistui yhteensä 11 eri henkilöä, osallistumisia oli 36 ja koko ryhmän ajan sitoutuneesti mukana oli kuusi henkilöä. Viikoittainen tutustumisryhmä yhteistyössä HUS:n toimintaterapeutin kanssa kokoontui vuoden 2016 aikana 35 kertaa ja ryhmässä oli 97 eri osallistujaa (pois lukien vetäjät), osallistumisia ryhmässä oli yhteensä 215 ja osallistujia riitti keskimäärin 7 hlö/kerta (pois lukien vetäjät). Syksyllä hankkeessa käynnistettiin Ystäväryhmä, joka ehti kokoontua 12 kertaa. Ystäväryhmään osallistui 20 eri henkilöä, joista yhdeksän sitoutui ryhmään. Sekä tutustumisryhmä että ystäväryhmä jatkavat vuonna 2017. Hankkeen ensimmäinen toimintavuosi todisti monin tavoin hankkeen kehittämistyölle olleen tarpeen ja hyvää palautetta on tulvinut.

 

Yksinäisyyttä kitketään Espoosta talkoovoimin 2016-2018

Espoon mielenterveysyhdistys on käynnistänyt keväällä 2016 yhdessä Espoon kaupungin kanssa Raha-automaattiyhdistyksen rahoittaman uuden kehittämishankkeen nimeltä Kutsu.

Hankkeen tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä kutsumalla sosiaalisesti eristäytyneitä ihmisiä mukaan mielenterveyttä tukeviin toimintoihin. Hankkeessa kehitetään uutta tavoittamisen tapaa yksinäisten ihmisten löytämiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan suomalaisista aikuisista lähes joka kymmenes kokee olevansa yksinäinen. Yksinäisyys on ahdistava ja epämiellyttävä kokemus. Yksinäiseksi itsensä tuntevat ihmiset kokevat usein määrällisiä tai laadullisia puutteita sosiaalisissa suhteissaan. Yksinäisyys ja yksin oleminen ovat sinänsä eri asioita ja kaupungissamme elää ehkä yllättävänkin paljon yksinäisyydestä aidosti kärsiviä ihmisiä. Erilaiset mielenterveyteen liittyvät ongelmat sekä mielekkään tekemisen ja seuran puute voivat eristää ihmisen ympäröivästä yhteiskunnasta. Vähitellen kontaktit vähenevät ja ihminen jää kotiinsa.

Kutsu-hankkeen kohderyhmänä ovat espoolaiset 29-65-vuotiaat sosiaalisesti eristäytyneet ihmiset. Hankkeella on kaksi työntekijää, joiden työtä on tavata ihmisiä ja pohtia yhdessä heidän kanssaan, mistä sopiva yhteisö ja tekeminen voisivat löytyä ja miten yksinäisyyttä voitaisiin lievittää. Hanke toimii vuosina 2016-2018, ja se on saanut rahoituksensa RAY:n kuntien ja järjestöjen yhteistyön teemarahoituksesta. Teemarahoituksen myötä hanke toteutetaan yhteistyössä Espoon mielenterveysyhdistyksen verkostojen kanssa sektorirajat ylittäen. Palvelu on maksutonta. Hankkeen yhteistyöverkostoon kuuluu Espoon kaupungin aikuissosiaalityön ja HUS/HYKS psykiatrian lisäksi useita Espoon alueella toimivia järjestöjä sekä evankelis-luterilaiset seurakunnat.

Yhteistyöverkoston laajuudesta huolimatta kaivataan talkoovoimia. Tunnetko kenties jonkun, joka voisi hyötyä hankkeen mahdollistamasta tuesta? Tai puuttuuko omista päivistäsi mielekäs sisältö ja olet yksinäinen?

Kutsu-hanke mediassa

Lue Ylen uutinen hankkeesta

Lue Helsingin Sanomien uutinen hankkeesta

Espoon-mielenterveysyhdistys_kutsu_alaosa